You are currently viewing 5 skrivnosti dobrega zeliščnega vrta

5 skrivnosti dobrega zeliščnega vrta

Zeliščni vrt je v vsakem domu zelo dobrodošel, saj ga poleg prelepega videza in prijetnega vonja odlikuje tudi široka uporabnost gojenih zelišč. Zdravilna zelišča lahko uporabljamo za pripravo najrazličnejših jedi, čajev, napitkov, krem, olj. Z vsemi svojimi lastnostmi ugodno vplivajo na naše počutje in zdravje.

1. Izberite primerno lokacijo

Lokacija je za uspešno rast zelišč zelo pomembna. Večina kulinaričnih zelišč potrebuje veliko sonca, zato izberite lokacijo na južni ali zahodni strani, da zagotovite kar največ toplote in sonca. Za zeliščni vrt je zelo primeren tudi skalnjak, ki na manjši površini več rastlinam zagotavlja dovolj sonca, poleg tega pa je prava paša za oči.

2. Obrezovanje in uporaba

Zelišča hitro rastejo, zato jih lahko tudi hitro začnemo uporabljati za začinjanje jedi, izdelavo čajev, krem za nego kože in drugih izdelkov. Obrezovanje zelišč je tudi priporočeno, saj spodbuja razvejanje in novo rast, tako da lahko svežo rastlino uporabljamo celo sezono. Če se kakšno zelišče močno razraste, lahko rastlino obrežemo tudi za tretjino ali polovico, to zelišče pa v senci ali v zračnem prostoru posušimo in shranimo kot začimbo ali čaj, ki ugodno vpliva na zdravje in nas pogreje v jesenskih in zimskih mesecih.

3. Razraščanje nekaterih zelišč

Nekatera zelišča, npr. meta in melisa, se s podzemnim razvejanim sistemom korenin lahko hitro močno razrastejo po veliki površini in tudi prerastejo druga zelišča. Temu se lahko izognemo tako, da v zemljo postavimo pregrade med zelišči, lahko jih v zemljo posadimo kar v lončku ali pa omenjena zelišča posadimo posebej, npr. v cvetlična korita.

4. Zelišča hranite blizu kuhinje, da jih boste tako več uporabljali

V kolikor imate doma prostor za zelišči vrt, vas bo vsak sprehod do te oaze dišav napolnil s svežo energijo in prebudil nove ideje za uporabo le-teh. Če prostora nimate, lahko zelišča z lahkoto gojite tudi na balkonu ali okenski polici, saj so zelo nezahtevna, potrebujejo le veliko sonca. Gojite jih lahko v manjših ali večjih cvetličnih loncih ali koritih ter tako z blagodejnim vonjem poskrbite za dobro počutje, poleg tega pa še za lep izgled okenske police ali balkona. Lahko jih npr. gojite na okenski polici v kuhinji in imate tako za ustvarjanje v kuhinji sveža zelišča vedno na voljo. S tem, ko jih redno uporabljate in tako obrezujete, dobro poskrbite tudi za rastlino, saj ji omogočate novo in bogatejšo rast.

5. Združevanje z okrasnimi rastlinami in zelenjavnim vrtom

Zelišča lahko zasadimo v posebej za to namenjenem zeliščnem vrtu, lahko pa jih sadimo tudi med okrasnimi rastlinami ali v zelenjavnem vrtu. V času, ko nekatere najbolj zgodnje okrasne rastline, npr. hiacinte in narcise, že odcvetijo, začne večina zelišč bujno rasti, zato lahko s skupno zasaditvijo dosežemo lep izgled vrta v celi sezoni. V zelenjavnem vrtu so zelišča zelo dobrodošla, saj odganjajo nekatere škodljivce, poleg tega pa med cvetenjem privabljajo veliko vrtnih prijateljev – čebel, ki so nujno potrebne za opraševanje rastlin. Nekatera zelišča, kot je npr. rožmarin, lahko zasadimo tudi kot grm, saj oleseni, zraste do 2 metra visoko in je zimzelen, tako da daje vrtu prijeten vonj in izgled celo leto.

Za nasvet nam pišete na [email protected].

www.pametnivrtovi.si

0 0 votes
Article Rating
Naroči se
Prejemaj novosti:
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments