Čiščenje vrtnega pohištva

ćiščenje vrtnega pohištva

Potem, ko je naša terasa samevala celotno zimo, je čas, da spomladi zopet oživi. Preden povabimo prijatelje na druženje ob žaru, pa je potrebno poskrbeti, da bo terasa izgledala kar se da dobro.

Ne glede na to, ali je vaše vrtno pohištvo kovinsko, plastično, leseno ali iz ratana, se po zimskem skladiščenju na njem nabere umazanija. Glede na vrsto materiala vašega vrtnega pohištva v spodnjem članku z vami delimo nekaj nasvetov glede čiščenja.

Plastično pohištvo

Najbolj pogosto je naše vrtno pohištvo iz plastike in ratana. Ko imamo pohištvo nekaj let v uporabi, se na njem začnejo pojavljati črne pikice, ki se sčasoma čedalje bolj širijo in kazijo naše vrtne stole. Najbolj enostavna in najhitrejša metoda za čiščenje plastičnega pohištva je uporaba visokotlačnega čistilca, ki pohištvu povrne prvotni izgled že v nekaj minutah. Če visokotlačnega čistilca nimamo pri roki, se lahkob poslužimo klasične metode s krtačo in čistilom. Za čiščenje lahko uporabimo kar kuhinjski detergent, ki ga zmešamo z vročo vodo. Če pa umazanija kljub drgnjenju s krtačo še vedno vztraja, lahko uporabimo tudi močnejša čistila, kot je na primer varikina. Pri uporabi varikine moramo biti zelo previdni, saj premočna koncentracija lahko povzroči, da naše pohištvo zbledi. Poleg tega varikine ne smemo mešati z ostalimi čistili, saj lahko pride do reakcije, pri kateri se začne sproščati strupen klor.

Ko smo očistili pohištvo, ga lahko zaščitimo kar s polirno pasto za avtomobile. Polirno pasto s krpo vtremo v pohištvo. Tako bo ohranilo svež izgled dlje časa in nam tudi olajšalo prihodnje čiščenje.

visokotlačno čiščenje

Leseno pohištvo

Pri čiščenju lesene garniture moramo biti še posebej previdni, saj lahko z napačnimi čistili poškodujemo pohištvo. Najbolj se priporoča uporaba navadne milnice, če pa so madeži bolj trdovratni, lahko uporabimo tudi natrijev perkarbonat. Lahko uporabimo tudi visokotlačni čistilec, vendar moramo biti previdni pri izbiri šobe, da s premočnim curkom ne poškodujemo lesa. Po vsakem čiščenju je pomembno, da lesu povrnemo zaščito, da bi naše pohištvo obstalo dlje časa. Ko se pohištvo posuši, lahko nanesemo sloj prozornega laka, uporabimo pa lahko tudi olja, ki se odlično vpijejo v les.

Kovinsko pohištvo

Čiščenje pohištva iz kovine je najbolj enostavno in najhitrejše. Najbolj učinkovita je uporaba visokotlačnega čistilca. Pozorni moramo biti le, da uporabimo pravilno šobo. Pomembno je, da pred začetkom vsake sezone pregledamo kovinsko pohištvo in ugotovimo, ali se mogoče na kakšnem delu pojavlja rja. Če smo odkrili, da je kje kovina začela oksidirati, je pomembno, da rjo temeljito zdrgnemo z brusilnim papirjem.

Tkanine

Tkanine, ki se uporabljajo za vrtno pohištvo, so iz različnih materialov. Običajno so za nego tkanin priložena navodila proizvajalca, sicer pa se držimo naslednjih smernic: če tkanino lahko snamemo, jo operemo na nizki temperaturi v pralnem stroju, nikakor pa je ne smemo sušiti v sušilnem stroju. Če tkanine ne moremo sneti, lahko uporabimo krtačko in milnico. Za bolj trdovratne madeže pa lahko uporabimo mešanico varikine in vode. V skodelico vode dodamo čajno žličko varikine in zmešamo. Vedno najprej preizkusimo reakcijo tkanine na čistilo na delu tkanine, ki je manj viden.

Da bi imeli čim manj dela s čiščenjem, lahko poskrbimo za preventivo. Če se na ležalniku sončimo, na ležalnik položimo brisačo. Različne blazine ob vlažnem ozračju pospravimo v notranje prostore. Nikakor pa ne smemo blazin zavijati v plastično embalažo, saj s tem omogočimo razraščanje plesni.

Za nasvet nam pišete na [email protected].

0 0 votes
Article Rating
Naroči se
Prejemaj novosti:
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments