Gardens for pollinators

Gardens for a better future

Namen vrtov za opraševalce je v prvi vrsti ohranjanje divjih opraševalcev kot so divje čebele, čmrlji, metulji, hrošči in ostali divji opraševalci. Nudimo dve vrsti vrtov za opraševalce. Prvi so namenjeni izključno povečanju števila opraševalcev, drugi pa so hkrati namenjeni opraševalcem, ljudem in izobraževanju zato poleg zasaditve in domov za žuželke vključujejo tudi izobraževalne table, poti in prostore za počitek in druženje.

The diversity and number of wild pollinators in Europe is declining very drastically. They are one of the most important factors for nature and its existence. In most agricultural and wild plants, pollen is transmitted by insects, so without them the conditions for the life of all creatures and plants would be impossible, even for humans. Education and our help are vital to the existence and future of insects.

čmrlj, bumblebee, pametnivrtovi

Zasaditev cvetočih rastlin

Z zasaditvijo določenih rastlin v grede in sejanjem cvetličnih travnikov žuželke privabimo v vrt. Različne rastline privabijo različne divje opraševalce, nekateri so bolj zbirčni kot drugi, Pomembno  je tudi načrtovati v katerem letnem času rastline cvetijo.                                                     

Produkti

Homes for insects

Glede na gredo, ki je zasajena z rastlinami za določeno vrsto žuželk postavimo v bližini dom za žuželke. Domovi so skrbno pripravljeni da žuželk poškodujejo on nudijo dobre pogoje za ustvarjanje novega rodu. Naši domovi so prilagojeni za čiščenje in spravitvev.

Educational boards

Izobraževalne table so namenjene spoznavanju opraševalcev, njihovega življenja in rastlin ki jih obiskujejo. Vsebujejo informacije o opraševalcih, opisujejo njihov izgled, aktivnost,  opraševanje in domovanje.                                                                                                                                                                             

Urejene poti in prostori

Z opazovanjem in branjem izobraževalnih tabel  po urejenih poteh se učimo o opraševalcih in rastlinah ki jih obiskujejo. Urejeni prostori so namenjeni  terenskim vajam, odmoru in uživanju v vrtu.                                                                                                                                                                         

Pametnivrtovilogo

Our mission is to preserve and increase the number of wild pollinators, which are a very important part of nature, and at the same time, through education in our gardens and online, to raise awareness of the future of wild pollinators, which is closely related to our own.

Smo podjetje z večletnimi izkušnjami na področju urejanja okolice. Ukvarjali smo se z urejanjem okrasnih modernih vrtov in njihovo oskrbo. Težnja po lepši prihodnosti in ohranjanju narave pa nas je usmerila k odločitvi za bolj naravi prijazne vrtove in pomoč opraševalcem.

Together, we can contribute to a better future step by step.

Wild pollinators are key to maintaining the diversity of life on Earth and providing essential ecosystem services. Awareness of their importance and action to protect them are necessary for the preservation of natural ecosystems and the long-term well-being of humanity.

Rastline, ki v vrt privabljajo pikapolonice, pa so: regrat, ognjič, žametnica, navadni rman, kozmeja, lepe očke, divje korenje, angelika, ameriški slamnik, maline, česen, koper, meta, peteršilj, koromač.

Zeliščni vrt je v vsakem domu zelo dobrodošel, saj ga poleg prelepega videza in prijetnega vonja odlikuje tudi široka uporabnost gojenih zelišč. Zdravilna zelišča lahko uporabljamo za pripravo najrazličnejših jedi,…

Vsi vemo, da so drevesa zelo pomembna pri čiščenju zraka in proizvodnji kisika, hkrati pa nam polepšajo okolico in prinesejo veliko koristi na naš vrt. Lahko jih imamo za sadje ali pa kot okras, ki je neprecenljiv na našem vrtu.

Kompostiranje doma je najbolj okolju prijazen način ravnanja s kuhinjskimi in vrtnimi odpadki, poleg tega se pri tem proizvaja kompost, ki ga lahko uporabimo kot odlično naravno gnojilo.        

Tudi nekaterim notranjim rastlinam je zima lahko izziv. Naredimo lahko veliko, da jo lažje preživijo in ostanejo lepe, zdrave in pripravljene na rast v pomladi.