You are currently viewing Kako posaditi drevo?

Kako posaditi drevo?

Vsi vemo, da so drevesa zelo pomembna pri čiščenju zraka in proizvodnji kisika, hkrati pa nam polepšajo okolico in prinesejo veliko koristi na naš vrt. Lahko jih imamo za sadje ali pa kot okras, ki je neprecenljiv na našem vrtu. Lepo zasejan vrt nam polepša vsakdan, ko se sprehodimo po njem ali pa na njem uživamo z družino in prijatelji. Urejena okolica dvigne vrednost nepremičnine in veliko vpliva pri odločitvi najemnika ali kupca, saj naredi prvi vtis urejenosti in višje vrednosti parcele, zato je pred oddajo ali prodajo zelo pomembno, da za to poskrbimo .

Izbira pravega drevesa in lokacije

Ko se odločimo, da bi posadili drevo, moramo najprej premisliti, katero drevo bi bilo primerno za nas. Na to vpliva več dejavnikov:

– Kakšno podnebje je na lokaciji, kjer živimo – izberemo vrsto drevesa, ki uspeva na našem področju. Če se ne spoznate na vrste in njihove potrebe, se sprehodite po soseski, bližnjem parku ali gozdu in opazujte, katere vrste dobro uspevajo blizu vas.

– Funkcija, ki bi jo radi dosegli z zasaditvijo – drevo lahko posadimo za okras našega vrta ali zaradi številnih prednosti, ki nam jih prinese. Drevesa nam lahko delajo senco na hišo in s tem poleti prihranimo pri hlajenju s klimo ali pa pozimi ščitijo hišo pred mrazom, kar nam zmanjša stroške gretja. Parcelo in hišo varujejo tudi pred vetrom in erozijo zemlje. In privabijo ptiče, ki dodatno popestrijo naš vrt.

Primerna lokacija na vaši parceli glede na to, kaj bi radi dosegli z zasaditvijo. Pomisliti moramo, kakšno bo to drevo čez 5, 10, 20, 30 let in kako bo lokacija vplivala na drevo in obratno dolgoročno. Lokacijo moramo dobro izbrati tudi zaradi uspevanja drevesa in neželjene škode, ki jo lahko povzroči, ko zraste. Nekatera drevesa imajo korenine, ki ne grejo globoko v zemljo in se razširijo pod površjem daleč okrog drevesa. Takih dreves ne smemo posaditi preblizu hiše, dvorišča, poti ali škarpe, saj nam lahko korenine čez leta povzročijo veliko škode, ki je težko popravljiva. Paziti moramo tudi, da ni drevo, ki bo zrastlo visoko, posajeno pod električnimi vodi. Če nočemo, da nam visoka drevesa delajo preveč sence na vrtu, jih posadimo na obrobje parcele, manjša drevesa pa na sredino (odvisno od oblike vrta in postavitve hiše, ograj, zidov, itd.).

  1. Izkop luknje in zasaditev drevesa

Luknja za drevo mora biti vsaj dvakrat širša od grude drevesa, globoka pa naj bo toliko, kot je visoka gruda. Če imamo na vrtu zelo zbito zemljo, naredimo luknjo trikrat večjo in malo bolj globoko, kot je gruda. V tem primeru nasujemo nekaj dodatne zemlje in jo rahlo poteptamo, toliko, da se gruda ne bo ugrezala pod nivo vrta. Če imamo na vrtu voluharje, je pametno, da po robu luknje postavimo mrežo, ki bo voluharju onemogočila do osrčja grude, korenine pa bodo še vedno z lahkoto zrastle skozi luknje mreže. S tem poskrbimo, da lahko voluhar napade le korenine, ki niso ključnega pomena za preživetje drevesa. Mreža naj gleda iz zemlje vsaj 5 cm, da voluhar ne more priti v košaro s površja.

Če smo kupili drevo v loncu, ga ne smemo iz njega vleči za deblo. Če imamo manjše drevo, poskusimo lonec zrahljati stran od zemlje in nežno vzeti grudo ven. Če je gruda velika ali nam to ne uspe, lonec razrežemo.

Ko uspemo dobiti grudo iz lonca, pogledamo, ali so kakšne korenine zavozlane in če je mogoče, jih osvobodimo. Drugače pa poskusimo čim manj posegati v grudo in jo zakopati čim bolj nedotaknjeno. Grudo postavimo v sredino luknje in pazimo, da je deblo postavljeno ravno (to redno preverjamo med zakopavanjem grude).

  1. Dodajanje zemlje

Če imamo na vrtu kvalitetno zemljo, jo poskusimo čim več vrniti nazaj, saj s tem poskrbimo, da ni preveč razlike v zemlji in se koreninski sistem dreves ne bo zadrževal samo v bližini drevesa. Zemlja mora biti rahla, bogata s hranili. Zemljo sproti rahlo teptamo, da preprečimo nastajanje lukenj in sesedanje zemlje. Debla drevesa ne smemo zakopati, zato mora nivo zemlje biti do višine grude. Če je del debla zakopan, je velika možnost nastajanja bolezni in gnitja. Prav tako velja, če dodajamo lubje ali sekance.

  1. Dodajanje opore drevesu

Če je drevo šibko, mlado ali je izpostavljeno močnemu vetru in slabemu vremenu,  mu dodamo oporo z lesenim kolom. Opore ne potrebujejo vsa novozasejana drevesa, saj lahko malo vetra koristi in jih tudi ojača. Opora lahko pomaga tudi pri obliki drevesa, ki si jo želimo. Če se odločimo za oporo, moramo biti pazljivi, saj se drevo, ki mu predolgo nudimo oporo, razvadi in ne naredi dovolj močnih korenin, da bi držalo samo sebe. Ne uporabimo navadnega vozla, da se ne ugrezne v deblo. Z vrvjo gremo okoli debla in nato oba konca vrvi prekrižamo, nato gremo z vrvjo še okoli opore in zatisnemo z vozlom. Tako omogočimo svobodno rast debla.

  1. Dodajanje hranil

Če je mogoče, dodamo novozasajenemu drevesu sok aloe vere ali čaj iz vrbe, ki spodbudita rast korenin. Dodajanju gnojil se izogibamo, ker lahko škodijo novozasajenemu drevesu. Če želimo, lahko pognojimo zemljo okoli grude, vendar moramo biti zelo pazljivi in gnojiti moramo s počasi topnimi gnojili.

  1. Zalivanje drevesa

O zalivanju drevesa imamo napisan svoj članek, zato dodajamo povezavo, kjer si lahko preberete, kako pravilno poskrbeti za potrebe dreves glede zalivanja.

For advice, write to us at [email protected].

0 0 votes
Article Rating
Naroči se
Prejemaj novosti:
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments