You are currently viewing Kako skrbeti za sobne rastline pozimi?

Kako skrbeti za sobne rastline pozimi?

Tudi za nekatere sobne rastline je zima lahko izziv. Naredimo lahko veliko, da jo lažje preživijo in ostanejo lepe, zdrave in pripravljene na rast v pomladi.

  1. Okenskih rastlin ne presajajte pred koncem zime.
  2. Zmanjšajte zalivanje – rastline imajo pozimi manjšo porabo vode, saj ne vlagajo energije v razvoj, temveč le počivajo, hkrati pa so pozimi občutljivejše na gnitje in razvoj bolezni.
  3. Ne dodajajte hranil – dodajanju hranil pozimi se moramo izogibati, saj lahko rastlino hitro ubijemo. Če je bila šibka že pred zimo in hranila nujno potrebuje za preživetje, zmanjšamo dozo vsaj za polovico in počakamo na odziv rastline.
  4. Ne izpostavljajte rastlin prepihu ali mrzlemu zraku pri odprtem oknu.
  5. Če imate rastline čez leto zunaj in jih čez zimo prestavite v notranje prostore, jih pred tem obrežite in umijte, s tem se izognete razvoju bolezni in prenosu le-teh na druge rastline. Če najdete znake bolezni ali škodljivcev, to rastlino umaknite od ostalih.
  6. Večkrat umijte liste rastlin – pozimi imamo okna manj odprta, zato je v zraku več praha. Ta se nabere na listih in otežuje dihanje rastlin. S tem pripomoremo tudi k čistejšemu zraku v prostoru, saj ga čiste rastline več očistijo.
  7. Ko pridejo najbolj mrzle zime, umaknite rastline od oken. Večje rastline, ki jih težko umaknemo, lahko pokrijemo s časopisnim papirjem.
  8. Rastline naj ne bodo izpostavljene suhemu zraku grelcev ali radiatorjev, ker jih hitro posušijo.

For advice, write to us at [email protected].

www.pametnivrtovi.si

0 0 votes
Article Rating
Naroči se
Prejemaj novosti:
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments