Priprava vrta na zimo

Pred in tudi med zimo lahko na vrtu naredimo veliko, da spomladi ne bo potreboval večjih del za lep izgled in zdravje rastlin, hkrati pa bo tudi med zimo izgledal urejen.

ZELENICA IN RASTLINE

Iz zelenice že jeseni redno grabimo listje in tudi med zimo odstranimo še kakšen list, ki pade z dreves pozimi. Odstranimo vse storže, veje in ostale predmete, ki ležijo na zelenici, kajti listje in predmeti zadušijo našo zelenico, začne se sušiti ali gniti, saj onemogočijo dostop svetlobe, vode in zraka.

Zelenico pognojimo, zračimo in peskamo, preden zemlja zmrzne. S tem ji dodamo potrebna hranila za boljšo hibernacijo čez zimo. Tudi zemljo za zelenjavo pognojimo že jeseni, tako imajo hranila čas, da razpadejo in so spomladi že dobro povezana z zemljo, saj to rastlinam omogoči hitrejše in lažje črpanje, kar je zelo pomembno v začetnih fazah rasti spomladi.

Okoli olesenelih trajnic in vrtnic naredimo zastirko iz 5 cm lubja ali sekancev, ki jo spomladi odstranimo. Zastirka hrani zemljo in greje rastline čez zimo.

Okrasne trave in grmovnice s šibkimi vejami zavežemo skupaj in s tem preprečimo lomljenje zaradi snega. 

Rastline, ki jih ne moremo spraviti v notranje prostore in jih imamo v loncih, zavijemo v izolacijo in lonce postavimo skupaj. S tem se boljše grejejo in so manj občutljive za veter.

Rastlin pozimi ne obrezujemo, tudi če pride do kakšne poškodbe, počakamo do pomladi, če poškodba ni prevelika.

Če hočemo imeti barven vrt tudi pozimi, zamenjamo letne rastline s takimi, ki cvetijo tudi pozimi. Primer takšne rastline je mačeha.

UMETNE RASTLINE

Vedno bolj pogosto se čez zimo prave rastline zamenja z umetnimi. To je zelo pogosto pri ponudnikih hotelskih sob, apartmajev, stanovanj in v šolah, zdravstvenih domovih in raznih podjetjih, kjer je izgled ključnega pomena za udobje strank ali uporabnikov prostorov. Z barvami v prostor vnesemo življenje in razbijemo zimsko sivino in monotonost.

NAMAKALNI SISTEM

Ventil za vodo, ki jo imamo na vrtu in za namakalni sistem, zapremo. Namakalni sistem je nujno potrebno izpihati, preden zemlja zamrzne, saj se voda, ki je ostala v ceveh, razširi in nam poškoduje ventile in razpršilce. Tudi sistem moramo nastaviti na zimsko obdobje, da ne bi po nepotrebnem deloval celo zimo. Pred ponovnim zagonom sistema preverimo vse ventile in razpršilce in če je potrebno, šobe očistimo.

VRTNO POHIŠTVO

Pred začetkom zime vrtno pohištvo pospravimo, saj mu lahko močna zima toliko škodi, da naslednje leto ne bo več uporabno. Če je pohištvo iz lesa in ga ne moremo pospraviti, ga pred zimo zaščitimo s premazi in ga pokrijemo tako, da je zaščiteno pred snegom in dežjem.

POKRITE GREDICE

Grede z zelenjavo ogradimo z lesom in jih pokrijemo s folijo, steklom ali plastičnim steklom. S tem naredimo male tople grede in omogočimo rastlinam toploto in vlago celo zimo.

Za nasvet nam pišete na [email protected].

0 0 votes
Article Rating
Naroči se
Prejemaj novosti:
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments