Popolna zelenica

Travna ruša predstavlja najhitrejšo ozelenitev okolice vaše hiše, poslovnih prostorov, parka, nogometnega igrišča ter ostalih objektov. Enostavno vzdrževanje in praktično takojšna uporaba, je kar ponuja za vse tiste, ki niso pripravljeni čakati, da trava zraste, če jo sejemo. V kombinaciji z namakalnim sistemom in robotsko kosilnico dobite popoln travni tepih, vreden vašega ponosa ter zavisti vaših sosedov

Postopek

Čas polaganja je od začetka pomladi pa do pozne jeseni. Polaganja v poletnih mesecih ne svetujemo, razen v primeru, ko si omislite avtomatiziran namakalni sistem, ki bo skrbel za potrebno vlažnost vaše zelenice v vročih mesecih.

Vse se začne s pripravo terena. Proizvajalci travnih tepihov morajo skrbno pripraviti zemljo, na katero se potem poseje mešanico kvalitetnih travnih semen. Sledi gnojenje skladno z zahtevami strukture zemlje in mešanice travnih semen ter ostalo vzdrževanje z ustrezno strojno opremo.

Od setve do izreza travnih tepihov sta potrebni dve leti. V tem času nastane ustrezna gostota travnih bilk in dovolj močno razraščen koreninski sistem, ki preprečuje razpadanje travnih tepihov pri odrezu, transportu in končnem polaganju.

Sledi priprava vašega terena, ki se določi s hitro analizo podlage. Travni tepih potrebuje vsaj 10 cm dobro pripravljene podlage. V kolikor so tla preveč ilovnata, je potrebno dodati zemljo mešano s peskom za dodatno zračnost in za odtekanje odvečne vode. Kadar so naša tla preveč peščena, dodamo zemljo mešano s humusom za boljšo absorbcijo vlage.
Površino izravnamo, izvedemo potrebne padce terena zaradi ustreznega odtekanja meteorne vode ter povaljamo z valjarjem.
Zatem začnemo polagati travne zvitke, pri čemer smo pazljivi, da ni nobenih vmesnih lukenj. Zvitki travne ruše se morajo dobro stikati med seboj, ne smejo pa se prekrivati, da ne pride do odmiranja spodnje trave. Na mehki podlagi si lahko pomagamo z deskami, po katerih hodimo. S tem manj poškodujemo travno rušo, obenem pa še ročno tlačimo in valjamo. Po končanem polaganju pride na vrsto še gnojenje, valjanje in zalivanje travne ruše.

Vaša zelenica bo ostala lepa le z rednim in pravilnim vzdrževanjem. V primeru, ko opremimo zelenico z avtomatsko robotsko kosilnico ter z namakalnim sistemom, postane vzdrževanje lahko opravilo, saj nam postavljen sistem naredi že večino dela.
Avtomatizirana kosilnica zaradi rednega obrezovanja pusti pokošene delce dovolj majhne, da trave ne dušijo, ampak dodatno bogatijo zemljo in izboljšujejo kvaliteto zelenice. Zato nam trate ni potrebno dodatno gnojiti.
Namakalni sistem skrbi za ustrezno namočenost naše trate, saj deluje avtomatsko. Vodo dodaja tam, kjer je potrebno ob določenem času, senzor za dež pa poskrbi, da trata ni preveč zalita v deževnih dneh.
V tem primeru nam ostane samo še strojno zračenje ter peskanje s kremenčevo mivko. Z zračenjem odstranimo odmrlo travo in tako naredimo prostor in svetlobo za boljše odganjanje mladih bilk, kar je nujno potrebno za močno in gosto zelenico. Kremenčeva mivka rahla tla, izravnava teren, zadržuje vlago in omogoča travi boljšo rast.

Če zelenica ni opremljena z avtomatskim sistemom, moramo najprej poskrbeti za dobro kosilnico s košem, saj navadna kosilnica kosi prevelike kose trave, da bi jih puščali na tleh. Če koša nimamo, je treba zelenico temeljito pograbiti, saj preveliki ostanki trato zadušijo in začne odmirati. Redna košnja je nujno potrebna za lepo zelenico. Poskrbeti moramo tudi za zalitost trate v poletnih mesecih, če je le možno v jutranjih urah, najbolje pred sončnim vzhodom. 
Za gnojenje se uporablja granulat počasi topnih mineralnih gnojil, ki zadostujejo za dva meseca, tako da se gnoji 2 – 4 krat letno, ob spomladanski in jesenski oskrbi (zračenje, peskanje, valjanje) in vmes po potrebi. 

Za nasvet nam pišete na [email protected].

0 0 votes
Article Rating
Naroči se
Prejemaj novosti:
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments