Rastline v loncu

rastlina v loncu

Izbira pravega lonca

Velikost in obliko lonca izberemo glede na to, koliko velika bo rastlina v loncu in če bi ji radi z manjšim loncem omejili rast. Obliko lonca izberemo glede na to v kakšnem okolju bo. Nekje so bolj primerni lonci okroglih oblik, nekje pa lonci kvadratnih, pravokotnih, trikotnih itd. oblik. Ne glede na velikost lonca mora imeti lonec na dnu luknjo za odvodavanje odvečne vode. Če je nima je možnost za gnitje korenin neprimerljivo večja.

Materiali

-Terakota je zelo primeren material, saj je rahlo porozen za vodo in zrak. S tem zmanjša možnost gnitja korenin. Lonci iz terakote so primerni za vse rastline, še najbolj pa za tiste, ki ne prenašajo dobro vlažne zemlje. 

-Glazirani lonci so zelo trpežni in so zelo primerni za rastline, ki obožujejo veliko vlage in mokro zemljo, saj glazura preprečuje hitro sušenje zemlje.

-Plastični lonci  so lahki za prenašanje in zelo trežni, so neskončnih oblik in izgledov. Tako kot glazirani lonci so tudi plastični bolj primerni za rastline, ki imajo rade vlago.

Izbira rastline

Preden se odločimo za rastlino le po njenem izgledu moramo presoditi kje imamo prostor za rastline in kakšni pogoji so na tistem mestu. Upoštevati moramo naslednje dejavnike:

– koliko svetlobe na dan bo rastlina dobila in v katerem času dneva jo bo dobila.

– koliko velika hočemo da rastlina zraste

– poiskati moramo rastline, ki so primerni za rast v loncu

– v katerem letnem času smo

Izbira zemlje

Zemlja mora biti zračna in lahka, da ne pritiska na korenine in zatira njihovo rast. Če jemljemo zemljo iz vrta moramo biti pazljivi, da ne vsebuje bolezni, plevelu pa se bomo težko izognili.

V zemljo za lonce je ponavadi dodana šota za vlago, lahki vulkanski kamni za zračnost in pesek za minerale. Tako ostane zemlja lahka in zračna.

ph razmerje – ph zemlje izberemo glede na rastlino, ki jo bomo posadili.

Če sadimo več rastlin v isti lonec moramo paziti, da imajo podobne potrebe po sestavi zemlje in lokaciji kjer bodo rastle.

Še nekaj nasvetov:

Zalivanje – Zemlja v loncih se posuši veliko hitreje, kot zemlja na vrtu, zato moramo v vročnih dnevih redno zalivati in paziti, da se zemlja ni suha. Če zemlja ni bila dlje čas zalita moramo zalivati počasi, ker zelo suha zemlja počasi vpija vodo. Izogibajte se zalivanju, ko so visoke temperature, zato zalivajte zvečer ali zjutraj.

Dodajanje hranil – Redno dodajanje hranil poskrbi za lepo rast naših rastlin. Uporabite gnojila, ki so razgradljiva v vodi. Zmešajte jih z vodo in zaljite zemljo v loncu.

Odstranjevanje odmrlih delov – Ko rastline rastejo z rednim odstranjevanjem odmrlih delov pospešimo rast in cvetenje. Redno odstranjevanje zelo pripomore pri izgledu naših rastlin.

Za nasvet nam pišete na [email protected].

0 0 votes
Article Rating
Naroči se
Prejemaj novosti:
guest
1 Comment
najstarešji
novejši najpopularnejši
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
3 let pretekli

Zanimiv članek, predvsem mi je všeč del o tem, kako izbrati zemljo, saj imam s tem vedno težave. Zanima pa me še, kako naj poskrbim za zunanje rastline v loncu pozimi?