You are currently viewing Vrtni prijatelji

Vrtni prijatelji

  1. Katere rastline v vrt privabijo pikapolonice?

Pikapolonice so očarljivi mali hrošči z ogromnim apetitom za listne uši in druge škodljivce. Ena sama pikapolonica lahko v času življenja uniči kar 5000 škodljivcev. Na vrtu je tako koristno dopustiti nekaj škodljivcev, saj bodo pikapolonice zamenjale svoje domovanje, če na vrtu ne bo vira hrane. Lahko tudi posadite kakšno rastlino, ki privlači listne uši, na primer kapucinko. Rastline, ki v vrt privabljajo pikapolonice, pa so: regrat, ognjič, žametnica, navadni rman, kozmeja, lepe očke, divje korenje, angelika, ameriški slamnik, maline, česen, koper, meta, peteršilj, koromač.

  1. Katere rastline privlačijo metulje?

Številne vrste metuljev so se številčno zmanjšale predvsem zaradi krčenja habitatov. Sajenje različnih rastlin, bogatih z nektarjem, predstavlja vrtnarjem odličen način za pomoč pri vzdrževanju teh čudovitih bitij. Rastline, ki jih metulji obožujejo, so: sleznik, navadni rman, volčji bob, sirska svilnica, koprive, plamenka, gorska nebina, ameriški slamnik, lantana, kapucinka, marjetica, travniška kadulja, cinija, zlata rozga, lepe očke. Privlačne za metulje so tudi nekatere začimbnice, na primer koromač, timijan, meta, peteršilj.

  1. Katere rastline privabljajo žabe?

Če se kakšna žaba odloči prebivati na vašem vrtu, naj vas to razveseli, saj te prijazne dvoživke ni samo zabavno imeti v vrtu, ampak je tudi zelo koristna. Žabe, na primer krastače, pojedo neverjetno število škodljivcev, vključno s komarji, muhami in polži. Rade imajo rastline z velikimi, nizko rastočimi listi, pod katerimi se lahko skrivajo. Če imate ribnik, ga obkrožite z rastlinami, ki ljubijo senco, kot so praproti ali hoste. Rastline, bogate z nektarjem (na primer tiste, ki bi jih posadili za privabljanje metuljev), pritegnejo žuželke, ki zagotavljajo okusen obrok za žabe.

  1. Kako v vrt privabiti deževnike?

Deževniki zrahljajo in prezračujejo tla in ob tem puščajo obilo s hranili bogatih iztrebkov, ki prsti dvigujejo kvaliteto. Da bi pritegnili deževnike, v zemljo dodajajte organske snovi, kot so kompost, odrezki pokošene trave, pristriženo listje. Če vam je ljubše, lahko pustite organsko snov, vključno z lubjem, kompostom, posušeno travo, na vrhu zemlje, kjer ščiti deževnike pred lačnimi pticami in obogati tla, ko se razkroji.

  1. So bogomolke koristne za vrt?

Bogomolka ni nujno najboljša žuželka na vašem vrtu, ampak tudi ne najslabša. Bogomolka poje veliko vrtnih škodljivcev, med drugimi tudi listne uši, in je ena redkih žuželk, ki je dovolj hitra, da poje komarje in muhe. Vendar pa se prehranjuje tudi z večjimi koristnimi žuželkami, kot so metulji in čebele. Večina vrtnarjev vseeno meni, da bogomolka vrtu koristi, ker se ne razmnožujejo dovolj hitro, da bi zmanjšala populacijo drugih koristnih žuželk in ker zmanjšuje potrebo po pesticidih.

  1. Kako privabiti koristne žuželke, ki se prehranjujejo z listnimi ušmi?

Če želite povabiti koristne žuželke, ustvarite prijeten habitat z različnimi rastlinami, ki cvetijo skozi celo sezono. Rastline, kot so koper, koromač in rman, so še posebej privlačne za čebele. Koristne žuželke imajo rade tudi cvetje, bogato z nektarjem, kot so cinije, žametnice, sončnice, ter zelišča, kot so sivka, peteršilj in koriander. Prav tako boste morali v vrtu dovoliti nekaj škodljivcev, ker koristne žuželke ne bodo obiskale vrta brez virov hrane. Zagotovite si vodo, na primer kopel za ptice s skalo, ki sega nad vodo, ali krožnik z vodo in kamenčki.

  1. Katere rastline v vrt privabljajo čebele?

Posadite različne cvetoče rastline, da čebelam zagotovite dostop do rastlin z nektarjem in cvetnim prahom v različnih oblikah in barvah od zgodnje pomladi do poznega poletja. Avtohtone travniške rastline so za čebele zelo privlačne in zahtevajo minimalno nego; so pa tudi številne tujerodne rastline, ki so prijazne do čebel. Cvetoče rastline posadite v gruče, po možnosti na sončno območje, zaščiteno pred močnim vetrom. Čebelam prijazne rastline so vse vrste detelj, modri glavinec, rman, ognjič, travniška kadulja, sončnica, ameriški slamnik, sivka, cinija, navadni ožepek, zvončnica, nageljček, plamenka, plahtica, ivanjščica, lilija, hermelika, jeglič, netresk. Začimbnice in dišavnice, ki privabljajo čebele: vse vrste met, melisa, origano, bazilika, pelin, materina dušica, timijan, žajbelj.

Za nasvet nam pišite na [email protected].

www.pametnivrtovi.si

0 0 votes
Article Rating
Naroči se
Prejemaj novosti:
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments