Vrtovi za opraševalce

Vrtovi za boljšo prihodnost

Namen vrtov za opraševalce je v prvi vrsti ohranjanje divjih opraševalcev kot so divje čebele, čmrlji, metulji, hrošči in ostali divji opraševalci. Nudimo dve vrsti vrtov za opraševalce. Prvi so namenjeni izključno povečanju števila opraševalcev, drugi pa so hkrati namenjeni opraševalcem, ljudem in izobraževanju zato poleg zasaditve in domov za žuželke vključujejo tudi izobraževalne table, poti in prostore za počitek in druženje.

Raznovrstnost in število divjih opraševalcev v Evropi zelo drastično padata. So eden od najbolj pomembnih dejavnikov za naravo in njen obstoj. Pri večini kmetijskih in divjih rastlinah cvetni prah prenašajo žuželke, zato bi brez njih bili pogoji za življenje vseh bitij in rastlin nemogoči, tudi za ljudi. Izobraževanje in naša pomoč so ključnega pomena za obstoj in prihodnost žuželk.

čmrlj, bumblebee, pametnivrtovi

Zasaditev cvetočih rastlin

Z zasaditvijo določenih rastlin v grede in sejanjem cvetličnih travnikov žuželke privabimo v vrt. Različne rastline privabijo različne divje opraševalce, nekateri so bolj zbirčni kot drugi, Pomembno  je tudi načrtovati v katerem letnem času rastline cvetijo.                                                     

Produkti

Domovi za žuželke

Glede na gredo, ki je zasajena z rastlinami za določeno vrsto žuželk postavimo v bližini dom za žuželke. Domovi so skrbno pripravljeni da žuželk poškodujejo on nudijo dobre pogoje za ustvarjanje novega rodu. Naši domovi so prilagojeni za čiščenje in spravitvev.

Izobraževalne table

Izobraževalne table so namenjene spoznavanju opraševalcev, njihovega življenja in rastlin ki jih obiskujejo. Vsebujejo informacije o opraševalcih, opisujejo njihov izgled, aktivnost,  opraševanje in domovanje.                                                                                                                                                                             

Urejene poti in prostori

Z opazovanjem in branjem izobraževalnih tabel  po urejenih poteh se učimo o opraševalcih in rastlinah ki jih obiskujejo. Urejeni prostori so namenjeni  terenskim vajam, odmoru in uživanju v vrtu.                                                                                                                                                                         

Pametnivrtovilogo

Naša misija je ohranjati in povečati število divjih opraševalcev, ki so zelo pomemben člen narave, hkrati pa z izobraževanjem v naših vrtovih in na spletu ozaveščati ljudi o prihodnosti divjih opraševalcev, ki je tesno povezana tudi z našo.

Smo podjetje z večletnimi izkušnjami na področju urejanja okolice. Ukvarjali smo se z urejanjem okrasnih modernih vrtov in njihovo oskrbo. Težnja po lepši prihodnosti in ohranjanju narave pa nas je usmerila k odločitvi za bolj naravi prijazne vrtove in pomoč opraševalcem.

Skupaj lahko z majhnimi koraki pripomoremo k boljši prihodnosti.

Divji opraševalci so ključni za ohranjanje raznolikosti življenja na Zemlji in zagotavljanje osnovnih ekosistemskih storitev. Zavedanje o njihovem pomenu in ukrepanje za njihovo zaščito sta nujna za ohranjanje naravnih ekosistemov in dolgoročno dobrobit človeštva.

Rastline, ki v vrt privabljajo pikapolonice, pa so: regrat, ognjič, žametnica, navadni rman, kozmeja, lepe očke, divje korenje, angelika, ameriški slamnik, maline, česen, koper, meta, peteršilj, koromač.

Zeliščni vrt je v vsakem domu zelo dobrodošel, saj ga poleg prelepega videza in prijetnega vonja odlikuje tudi široka uporabnost gojenih zelišč. Zdravilna zelišča lahko uporabljamo za pripravo najrazličnejših jedi,…

Vsi vemo, da so drevesa zelo pomembna pri čiščenju zraka in proizvodnji kisika, hkrati pa nam polepšajo okolico in prinesejo veliko koristi na naš vrt. Lahko jih imamo za sadje ali pa kot okras, ki je neprecenljiv na našem vrtu.

Kompostiranje doma je najbolj okolju prijazen način ravnanja s kuhinjskimi in vrtnimi odpadki, poleg tega se pri tem proizvaja kompost, ki ga lahko uporabimo kot odlično naravno gnojilo.        

Tudi nekaterim notranjim rastlinam je zima lahko izziv. Naredimo lahko veliko, da jo lažje preživijo in ostanejo lepe, zdrave in pripravljene na rast v pomladi.