živa meja

Naravne pregrade.

žive meje

Hitri rezultati

Želja po takojšnjem učinku in estetiki je visoko cenjena tako pri lastnikih domov kot tudi pri razvijalcih, oblikovalcih vrtov in krajinskih arhitektih. Prosto rastoča živa meja ima takojšen in impresiven učinek na vaš vrt in je poleg tega zelo koristna za ptice. Sadike so različne starosti, velikosti in slogov, kar nam omogoča ustvariti videz, ki deluje skladno z že obstoječimi živimi mejami, rastlinami in ostalo vegetacijo v vašem vrtu.

Zakaj živa meja?

Žive meje predstavljajo naravno mejo in tako na zelo privlačen način ustvarjajo zasebnost okoli vaše hiše in vrta. Poleg tega nudijo pomemben življenjski prostor različnim živalim, kot so metulji in ptice, saj jim zagotavljajo zatočišče in z različnimi plodovi tudi hrano.

žive meje
žive meje

Raznolikost

Dobavljamo in sadimo številne različne žive meje. Lahko vam svetujemo glede višine, sloga in oblikovanja žive meje, pa tudi glede odstranjevanja stare žive meje in takojšnjega sajenja nove.

Lovorikovec

Lovorikovec (Prunus laurocerasus) je zimzeleni grm, ki s sijočimi, čvrstimi in usnjenimi zelenimi listi tvori svetlo, gosto živo mejo. Posebej je primeren za hranljivo zemljo, ki ni pretežka. Uspeval bo v večini vrst tal, vključno z glino. Zanj so primerna senčna in sončna območja. Raste zelo hitro (30 – 40 cm na leto) in ga je potrebno obrezati vsaj enkrat na leto, v juliju ali avgustu. Zaradi svoje trpežnosti in hitre rasti je zelo primerna rastlina za živo mejo.

žive meje
žive meje

Cipresa

Cipreso (Thuja occidentalis) odlikujeta živahna zelena barva preko celega leta in rahlo piramidna pokončna oblika, zaradi česar je odlična izbira za številne situacije. Pogosto se jo uporablja za živo mejo saj že v nekaj letih tvori gosto, prepredeno živo mejo. V višino lahko seže več kot 4 metre, v širino pa 2 metra v 15- letih, zato jo je potrebno letno obrezovati. Ustreza ji vsaka vlažna in dobro propustna zemlja na sončnem ali delno sončnem območju.

Tisa

Tisa (Taxus baccata) je ena izmed najbolj klasičnih rastlin, ki se uporabljajo za žive meje, saj tvori gosto, temno zeleno naravno ogrado preko celega leta, zaradi česar je idealna za zagotavljanje zasebnosti. Spomladi postane svetlo zelena, jeseni pa obrodi temno rdeče plodove, ki jih ptice obožujejo. Uspeva na senčnih in sončnih območjih.

žive meje
žive meje

Gaber

Gaber (Carpinus) je zelo uporabno drevo in odlično za živo mejo. S pravilnim obrezovanjem namreč obdrži rjave liste tudi pozno v jesen in tako nudi več zasebnosti. Deblo je gladko in srebrno sive barve. Ovalni svetlo zeleni listi z rebrastim robom so dolgi do 12 cm. Jeseni se listi obarvajo rumeno, na drevesu pa v oktobru dozorijo tudi plodovi. Cveti v pomladnih mesecih. Ustrezajo mu bogata, sveža in zmerno vlažna tla. Dobro uspeva na senčnih in sončnih območjih.

Rumeni dren

Rumeni dren (Cornus mas) je prvo drevo, ki zacveti v februarju in je dragocen vir nektarja za čebele. Jeseni obrodi zelo okusne plodove drnulje. Dren je odporen na sušo in odličen blažilec močnega vetra. Z obrezovanjem se lahko oblikuje v gosto živo mejo. V višino in širino doseže do 5 metrov in tako odlično poskrbi za hladno senco v najbolj vročih dneh. Ustrezajo mu polsenčna in sončna območja. Primeren je za vsako vrsto zemlje, ne glede na pH.

žive meje

Navadni ruj

Navadni ruj (Cotinus coggygria) je listopadni grm, ki navadno zraste od 3 do 6 metrov v višino ter od 2 do 4 metre v širino. Krošnja je gosto razvejana. Lahko se razraste zelo nizko in tako pokrije velike površine. Poleti modrozeleni listi so enostavni, dolgopecljati in ovalni, dolgi od 3 do 9 cm. Jeseni se listi obarvajo rumeno, oranžno in rdeče. Cveti junija, sprva svetlo rumeni in zeleni cvetovi, združeni v lasasta socvetja, so kasneje obdani z rdečkastimi dlačicami in tako zelo atraktivni. Jeseni dozorijo majhni, koščičasti, rjavi plodovi. Ustrezajo mu sončna rastišča.

Prednosti žive meje:

Nizki stroški vzdrževanja

Živa meja potrebuje redno obrezovanje, vendar v primerjavi z barvanjem ograje predstavlja veliko manjši strošek, poleg tega se čez čas ne zlomi ali razmaje kot ograja.

Barva žive meje

Lepota žive meje je lahko tudi privlačna sprememba barv skozi letne čase. Od zelenega, rumenega, oranžnega in rdečega listja do cvetov in plodov različnih barv.

Večnamenska uporabnost

Živa meja hitro raste in tako zastre pogled na vaš vrt iz sosednjih oken. Lahko se uporabi tudi za zastiranje pogleda na smetnjake ali zaboje za kompost.

Zaščita pred nezaželjenimi gosti

Gosta živa meja je lahko odličen način za odvračanje nezaželjenih gostov in tako poskrbi za dodatno varnost.

Koristna za okolje

Gosta živa meja lahko pomaga zmanjšati raven hrupa in poleg tega tudi čisti zrak.

Zaščita pred vetrom

Živa meja zagotovi vetrno pregrado, poleg tega pa zrak tudi filtrira.

Pokličite za brezplačen ogled in ponudbo!

Z našim znanjem, strastjo in predanostjo strankam vam zagotavljamo brezhibne in profesionalne storitve.